Římský hrách na talíři


Cizrna je nabyta mnoha prospěšnými látkami pro lidský organismus, jako jsou například:
o   vitamíny B, C, E
o   provitamín A
o   železo
o   draslík
o   fosfor
o   mangan
o   vápník
o   hořčík
o   zinek
o   vláknina
o   sacharidy
o   tuky
o   sodík
o   selen
o   kyselina pantotenová
o   omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny
o   betakaroten

Pravidelnou konzumací cizrna zvyšuje
obranyschopnost organismu v lidském těle, pročišťuje a napomáhá trávení, zároveň zlepšuje metabolismus, tiší žaludeční problémy, je prevencí proti rakovině a osteoporóze, reguluje cholesterol v krvi, snižuje hladinu cukru, napomáhá zdravému růstu nehtů a zubů.


Pro vegetariány

Cizrna svým složením nahrazuje maso v potravě. Má velice příjemnou oříškovou chuť a je možné ji připravovat na všechny možné způsoby. Z cizrny můžeme připravit sladké i slané pokrmy. Vařená cizrna se hodí také do salátů, do pomazánek a k těstovinám.
o   Cizrna obsahuje veliké množství vápníku, takže je ideální strava pro těhotné ženy.
o   Dále v sobě ukrývá kyselinu listovou.
o   Působí jako afrodisiaka.
o   Napomáhá snižovat vysoký cholesterol.
o   Napomáhá urychlit pocit plnosti díky vláknině v cizrně obsažené.
o   Má též terapeutické vlastnosti, napomáhá bojovat proti stresu a psychickému vypětí.

Z cizrny lze připravit chutnou polévku, opéct ji na sucho nebo z ní připravit neobvyklou přílohu.

Z cizrny je možné připravovat také moučníky. Můžeme se pokusit si z ní upéci cizrnovou bábovku.

Budeme potřebovat:
o   1 konzervu cizrny
o   4 vejce
o   150 g třtinového cukru
o   150 ml pomerančové šťávy
o   60 g holandského kakaa
o   2 lžičky prášku do pečiva
o   1 lžičku jedlé sody
 
o   Cizrnu z konzervy scedíme a propláchneme, potom rozmixujeme najemno a postupně přimícháme ostatní suroviny.
o   Vzniklé těsto vlijeme do vymazané a kakaem vysypané formy.
o   Bábovku pečeme na180 stupňů celsia asi tři čtvrtě hodiny.